fbpx

În Săptămâna Internațională a Banilor, EM360, cu sprijinul partenerului instituțional Autoritatea de Supraveghere Financiară, a găzduit dezbaterea interactivă „Idei cu Lei”. Adrian Măniuțiu a încercat, alături de invitați speciali, să explice pe înțelesul tuturor noțiunea de educație financiară. Când începe ea, cui i de adresează, cine și cât poate să economisească sau să investească, dar și care este valoarea reală a bunurilor și a banilor noștri?

Studiile arată că românii sunt foarte încrezători în propriile decizii financiare, neavând însă cunoștințe necesare, ceea ce, din păcate, arată un nivel educațional deficitar.

Ce poate face România pentru a își educa din punct de vedere financiar populația? Și, mai ales, cu ce începem educația?

În primul rând trebuie să începem prin a conștientiza că sărăcia și bogăția sunt relative. Seneca spunea:

„Nu am să spun niciodată despre cineva că este sărac, dacă este mulțumit cu ceea ce are.”

Este însă o capcană în aceste cuvinte, pentru că asta nu înseamnă că trebuie să ne complacem cu situația financiară pe care o avem, fără a lua în calcul două elemente extrem de importate pentru bună-starea noastră: economiile și investițiile.

Sigur, specialiștii pornesc de la premiza că nimeni nu este prea sărac pentru a face economii și pentru a își câștiga independența financiară.

Atenție, însă, nu este suficient doar să punem bani de-o parte!

Deși în bănci avem depozite de peste 50 de miliarde de euro, specialiștii în finanțe ne recomandă să îi investim pentru a nu se devaloriza. Trebuie înțeles că noțiunea de independență financiară nu înseamnă cât de mare sau de frumoasă avem casa ori mașina, ci are la bază întrebarea „Cât timp pot să trăiesc din banii produși de banii mei?”.

Desigur, există diverse instrumente pentru investiții, dedicate fiecărei categorii sociale, dar și oricărui nivel de risc pe care un român este dispus să și-l asume. De exemplu, în cazul criptomonedelor analiștii financiari spun că este genul de investiție pentru care trebuie să îți asumi din start că poți pierde 80% din bani pentru a avea succes.

Înmulțirea rapidă a banilor este grea spre imposibilă, de aceea trebuie să învățăm să ne gestionăm corect, sănătos și pe termen lung veniturile.

Varianta integrală a emisiunii „Idei cu Lei”:

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau