fbpx

Având cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrală și de Est și ocupând locul al doilea, după Olanda, în Uniunea Europeană, România are un potențial important în dezvoltarea economiei naționale și pe baza producției sale de gaze naturale. Zăcămintele de gaze naturale din Marea Neagră constituie o resursă strategică ce poate contribui eficient la reconstrucția economiei românești post-pandemie și la dirijarea economiei naționale către un trend ascendent pe termen lung. Noul context european creat de Green Deal vine să sublinieze necesitatea urgentării exploatării gazelor din Marea Neagră. Gazele din Marea Neagră sunt unicul combustibil de tranziție către energia verde, de care dispunem în cantități considerabile. România se află acum în fața unei oportunități istorice unice, care pentru a putea fi valorificată are nevoie de fermitatea decizională și curaj strategic. Cu alte cuvinte, pași care trebuie făcuți rapid pentru a recupera din avantajul potențial.

România Durabilă și EM360 vă propun evenimentul online ”Marea Neagră în Noua Economie”, o discuție interactivă unde subiectele sunt atent dezbătute, sunt generate idei constructive și unde răspundem întrebărilor primite în timp real de la participanți și de la jurnaliști.

Dată & oră: joi, 18 noiembrie 2021, orele 11.00 am – 13.00 pm

Investițiile în producția de gaze naturale pot avea un impact puternic în dezvoltarea economică sustenabilă pe termen lung a României, prin locurile de muncă susținute, creșterea veniturilor încasate la bugetul de stat, contribuţia la reducerea deficitului de cont curent, crearea de oportunități de afaceri pentru industrii și servicii conexe, prin creșterea atractivității pentru investitori și întărirea cooperării cu statele din regiune. Mai mult, profitând de potențialul din subsolul Mării Negre și din resursele onshore de mare adâncime, România poate asigura necesarul de gaze naturale pentru consumul intern, trecând în același timp de la statutul de importator la cel de exportator, devenind astfel un furnizor de securitate energetică în regiune.

Adoptarea unor politici publice coerente și adoptarea unui cadru legislativ și de reglementare stabil și predictibil rămân în continuare decisive pentru dezvoltarea și stabilitatea sectorului energetic, cu un puternic impact asupra creșterii economiei în ansamblul ei. Păstrarea unui dialog permanent între mediul decident, executiv, mediul de afaceri și specialiștii din domeniul energetic pentru adoptarea celor mai bune măsuri care să asigure continuitatea, în orice situație, a serviciilor strategice pentru populație și identificarea celor mai profitabile domenii de creștere economică rămâne decisiv.

Totodată, azi, relevanța Mării Negre se conturează tot mai mult și din perspectivele diplomatice, strategice și geopolitice. Aceasta nu mai e demult o mare marginală, aflată la granițele estice ale unui continent slăbit, ci a devenit o mare centrală, epicentrică, ce separă interesele Eurasiei de cele ale unui Occident extins și astfel în căutarea unei (re)consolidări. Pentru România, implicațiile ce-și au izvoarele in arealul extins al Mării Negre, capătă importanță diplomatică, militară și economică cu impact direct pe geosecuritatea regională, dar si continentală. România are o carte importantă de jucat și trebuie să o joace inteligent și repede: fereastra de oportunitate e limitată.

Tematică propusă:

 • Prioritățile strategice pentru lansarea proiectelor din Marea Neagră; reglementarea strategică în favoarea proiectelor de investiții.
 • Beneficiile ce pot reveni statului român prin exploatarea resurselor de gaze din Marea Neagră
 • Predictibilitatea cadrului de reglementare și impactul constrângerilor și barierelor legislative
 • Povara fiscală vs. facilități pentru dezvoltarea proiectelor de investiții
 • Contextul Green Deal, Marea Neagră și Noua Economie
 • Necesitatea urgentării dezvoltării rezervelor din Marea Neagră și riscurile amânării exploatării resurselor de la Marea Neagră
 • Există riscuri de mediu atașate proiectelor de exploatare offshore a gazelor din Marea Neagră?
 • Ce au de câștigat sau de pierdut cetățenii și consumatorii români ca urmare a extragerii gazului de la Marea Neagră
 • Piața gazelor naturale: presiuni pe preț la nivel național, european si global
 • Componenta geostrategică, geopolitică și diplomatică a Mării Negre – rolul României
 • Provocări tehnice și complexitate tehnologică

Au fost invitați să se alăture discuțiilor:

Dan Vîlceanu Ministrul Finanțelor – TBC

George Niculescu, Secretar de Stat, Ministerul Energiei – CONFIRMAT

Stelian Matei, Consilier Superior, Departament Dezvoltare Durabilă, Guvernul României – CONFIRMAT

Antal István-Loránt, Președinte, Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, Senat – CONFIRMAT

Silvia Dinică, Președinte, Comisia economică, industrii și servicii, Senat – CONFIRMAT

Cristina Prună, Vicepreședinte, Comisia pentru Industrii și Servicii, Camera Deputaților – CONFIRMAT

Elena Stoica, Membru, Comisia pentru Industrii și Servicii, Camera Deputaților – TBC

Radu Oprea, Membru, Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, Senat – TBC

Adrian Badea, Vicepreședinte, Federația Patronală Petrol și Gaze – CONFIRMAT

Oana Ijdelea, Legal & PGA Manager, Black Sea Oil & Gas – CONFIRMAT

Laurenţiu Pachiu, Managing Partner & Fondator Pachiu și Asociații – CONFIRMAT

Iulian Fota, Expert în Securitate Națională, New Strategy Center – CONFIRMAT

Dumitru Chisăliță, Președinte, Asociația Energia Inteligentă – CONFIRMAT

Mihnea Cătuți, Director de Cercetare, Energy Policy Group – CONFIRMAT

Noua Economie este un demers inițiat de România Durabilă și EM360 care susține un dialog permanent între Executiv și mediul de afaceri.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau