În cea mai recentă ediție INCOME, emisiune moderată de jurnalistul Adrian Măniuțiu, difuzată pe canalul Antena 3, s-a discutat un subiect important pentru prezent și viitor: Marea Neagră și oportunitățile pe care ni le oferă. Vorbitorii au subliniat miza strategică a Mării Negre, importanța energiei pe care o putem produce utilizând resursele naturale de acolo, în special cele de gaz natural, și rolul tot mai important al României în contextul tranziției energetice.
Florin Spătaru – Consilier de Stat, Cancelaria Prim-ministrului
„Marea Neagră a devenit în noul context geopolitic , dintr-o graniță a Uniunii Europene, un punct principal, un factor de competitivitate. De aceea, toate politicile pe care le avem în acest sector, cumva trebuie să meargă mai departe. Pe lângă proiectele care le avem, va trebui să ne uităm foarte clar și la celelalte avantaje pe care le avem din perspectiva coridoarelor le transport, a stocării carbonului, a tuturor resurselor pe care le putem avea din această zonă.”
Cristian Hubati – Membru al Boardului FPPG
„Energia este motorul prosperității unei societăți. Consumăm energie din Antichitate în moduri din ce în ce mai eficiente. Pentru că o consumăm și avem nevoie de ea. E o corelație între consumul de energie și bunăstare. Deci, vrem să avem o bunăstare în creștere? Avem nevoie de energie. Avem nevoie de energie, trebuie să o producem dintr-o sursă. Gazul din Marea Neagră, gazul în special, a fost declarat de către Bruxelles sursă de energie de tranziție, ceea ce înseamnă că va offseta alte surse de energie, care au amprentă de carbon mult mai mare decât sursele din Marea Neagră.”
Sorin Elisei – Director General, Ministerul Energiei
„Pentru România, gazele din MN, esențiale în acest proces de tranziție pentru a putea înlocui centralele care produc energie electrică pe bază de cărbune. În același timp, asigurăm și consumul de gaze al industriei și al populației și putem să devenim și devenim un furnizor de securitate energetică regională.”
George Scutaru – Președinte New Strategy Center
„Marea Neagră este importantă pentru NATO și pentru aliații noștri. Ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră, Marea Neagră nu este Las Vegas, înseamnă conectivitate, securitate alimentară la nivel mondial. Stabilitatea Egiptului depinde de grânele din Marea Neagră, de exemplu. Înseamnă energie. În 2027, România devenind cel mai mare producător de gaze naturale, vom putea asigura independența energetică în zona României și a unor țări care a au avut mult de suferit sub influența rusească, și Moldova este cel mai evident exemplu.”
Prof. Dr. Mircea Coșea – ASE București
„Locul 1 la energie este foarte important. Important e ca acest loc 1 să te ducă să ai locul 1 și în alte domenii. Pentru că energia este baza la lanțului economic trofic. De aici pleacă totul. Revin asupra ideii că pentru noi ar fi o oportunitate extraordinară să începem un proces de reindustrializare. Nu suntem în cazul în care să consolidăm anumite ramuri economice, anumite ramuri industriale, pentru că ele sunt într-un stadiu destul de depășit al revoluției industriale. Trebuie alte ramuri, altă orientare. Și asta înseamnă și această facilitate de a avea propria energie. Ce domenii ne pot fi mai accesibile pentru a putea un loc important de competitiv folosind acest gaz pe care nu-l cumpărăm.”
Pentru mai multe detalii, vă invităm să urmăriți înregistrarea.