fbpx

În 2020, Departamentul de Energie al SUA a aprobat 1,35 miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani pentru o centrală nuclear electrică, cunoscută sub numele de Carbon Free Power Project. Departamentul a oferit unei asocieri coordonată de NuScale, aproximativ 600 de milioane de dolari din 2014 pentru a sprijini comercializarea tehnologiilor SMR. 

NuScale în asociere cu Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) plănuiseră să dezvolte proiectul cu șase reactoare de 462 megawați și să-l lanseze în 2030, dar mai multe orașe din asociație s-au retras din proiect. Uzina NuScale din Utah era de așteptat să fie prima SMR care câștigă o licență de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA pentru construcție. 

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Energie (DOE) al SUA a spus că este o veste nefericită, dar a adăugat:  

„Credem că munca realizată până în prezent cu privire la Carbon Free Power Project va fi valoroasă pentru viitoarele proiecte de energie nucleară. 

Deși nu este garantat succesul tuturor proiectelor, DOE rămâne angajat să facă tot ce ne stă în putință pentru a implementa aceste tehnologii pentru a combate criza climatică și a crește accesul la energie curată”, a spus purtătorul de cuvânt. 

Centralele nucleare existente în SUA, furnizează aproape jumătate din energia electrică practic fără carbon generată în S.U.A. 

SMR-urile sunt menite să se potrivească cu noi aplicații, cum ar fi înlocuirea centralelor de cărbune închise și localizarea în comunități îndepărtate, asigurarea energiei termice pentru încălzirea locuințelor din marile aglomerări urbane. 

John Hopkins, președintele și CEO-ul NuScale, a declarat într-un comunicat că vor continua împreună cu ceilalți clienți să aducă pe piață tehnologia americană a reactoarelor modulare mici (SMR) și să crească bazele de producție nucleară din SUA. 

Vicepresedinte NuScale Power declara „Proiectul Carbon Free Power Project a fost dezvoltat de Utah Associated Municipal Power Systems, care este o entitate care furnizează o varietate de servicii de alimentare, transmisie și alte servicii celor 50 de membri ai săi, care includ utilități publice de energie, printr-un model unic de abonament. Acest model unic a presupus ca îndeplinirea unui anumit număr de abonamente era o cerință pentru ca proiectul CFPP să continue. În ciuda eforturilor semnificative din partea ambelor părți, proiectul nu a reușit să atingă nivelurile de abonamente necesare pentru ca această fază a proiectului să continue spre implementare. Prin urmare, UAMPS și NuScale au stabilit de comun acord că încheierea proiectului a fost cea mai prudentă decizie pentru ambele părți. Orice presupunere sau speculație care atribuie decizia altor factori sunt incorecte. Proiectul SMR din România nu are același model de business și nu va prezenta aceleași provocări ca și proiectul din Utah. ” 

În SUA proiectul era dezvoltat de UAMPS, care este o asociație a companiilor de utilități din municipalitățile statului Utah. Atingerea unui anumit număr de abonati în cadrul proiectului a fost o cerință pentru ca proiectul CFPP să continue. Neatingerea numărului de abonați setat, a determinat ca NuScale și UAMPS să decidă că încheierea proiectului este cea mai prudentă decizie pentru ambele parti.
Proiectul SMR din România nu va funcționa pe același model de abonament care a reprezentat un obstacol în procesul de dezvoltare a proiectului din SUA și el continuă. Tehnologia SMR este una solidă și se bazează pe o tehnologie cu o istorie de peste 60 ani de operare în siguranță, în peste 300 centrale din lume. România are experiență de 27 ani în operarea în siguranță a centralelor nucleare, și avem un lanț de furnizori în industria nucleară care pot contribui la dezvoltarea proiectelor si un sistem de învățământ la cele mai inalte standarde, in domeniul ingineresc care îi pot permite să continue dezvoltarea construcției de SMR, de care România va avea multă nevoie în perspectiva anilor 2050.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau