fbpx

”Aniversarea celor 25 de ani de Parteneriat Strategic între România şi Statele Unite ale Americii, ne oferă ocazia unei reflecții aprofundate asupra beneficiilor care au decurs în urma semnării acestui document și a etapelor parcurse în implementarea parteneriatului, precum și a nivelului la care ne dorim să ajungă relațiile bilaterale România-SUA în viitor. După un sfert de secol nu mai vorbim strict doar de elemente concrete de politică externă, ci și de stabilitate și apartenență la valori comune între cele două state”, a declarat Andreea NEGRU, doctor în economie, Președinte al Asociației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA.

După vizita efectuată în cadrul misiunii economice “Shaping the Future for a Better Tomorrow” în Statele Unite ale Americii, domnia sa a vorbit despre consolidarea relațiilor economice romano- americane în sectoare de interes bilateral, pe teme concrete, cu impact semnificativ asupra factorilor de decizie și companiilor direct implicate.

“Evoluţiile majore în dinamica bilaterală, dat fiind și contextul regional tensionat din ultima perioadă,  au demonstrat soliditatea relaţiei bilaterale dintre cele două state, maturitatea Parteneriatul Strategic între România și SUA, care a atins, în prezent,  un nivel de cooperare fără precedent”, a susținut Andreea NEGRU.

În ce privește contactele bilaterale din ultima perioadă, președintele ADAA a subliniat importanța schimburilor de opinii din cadrul întrevederilor avute în marja vizitelor de lucru la Washington D.C. cu E.S Andrei Muraru, Ambasador Extraordinar și Plenipotențial al României în SUA, unde a participat la recepția ‘The U.S.- Romania Trade and Business Partenership’, prilej cu care au fost aduse în discuție domeniile prioritare de dezvoltare durabilă pentru România în contextul actual geopolitic, cooperare strategică și continuarea întăririi relațiilor bilaterale între cele două state. În același timp, în cadrul Energy Security &International Trade Summit discuțiile s-au axat pe importanța sectorului energetic.

Întrevederea la nivel înalt cu Consulul General al României la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu, alături de oficiali ai US Comercial Service, US Department of Commerce, participarea la cel mai mare forum economic din jumătatea de Vest a SUA – Select LA Investment Summit, vizita la Las Vegas Chamber of Commerce, Nevada Governor’s Office of Economic Development , Camera de Comerț Irvine, care are în componență companii care depășesc ca patrimoniu și cifră de afaceri o mie de miliarde de dolari și la New York Stock Exchange au oferit o înțelegere cuprinzătoare a ecosistemului de investiții din Statele Unite ale Americii. Misiunea economică a vizat și cooperarea interinstituțională la nivel central și regional prin întâlniri directe cu autoritățile locale și regionale din California, cea de-a cincea putere economică la nivel global.

Cosmin Dumitrescu, Consulul General al României la Los Angeles a declarat:

“Celebrarea împlinirii a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic surpinde o imagine foarte încurajatoare a relației bilaterale deja vibrante dintre România și Statele Unite ale Americii. SUA sunt, în mod categoric, cel mai important partener al României în privința asigurării securității. Însă relația de prietenie și parteneriat între națiunile noastre curpinde mult mai mult decât cooperarea politică și pentru apărare. Misiunea economică avută în statele americane Califormia și Nevada a evidențiat consolidarea unor relații bilaterale mult mai cuprinzătoare, în care cooperarea între autoritățile centrale, regionale și locale române și americane este sincronizată și armonizată cu cooperarea economică și comercială între companiile și organizațiile din cele două țări partenere și prietene.”

“România va rămâne și în viitor acelaşi partener strategic loial, consecvent și de încredere al SUA, iar întrevederile avute au reiterat, încă o dată, acest lucru. Companiile americane manifestă un interes crescut pentru România in domenii cheie de dezvoltare ”, a arătat Andreea NEGRU.

La rândul său, Consului General al României în Los Angeles a ținut să precizeze:

“Calda relaționare și primirea delegației de reprezentanți ai companiilor și autorităților românești au demonstrat că relațiile dintre țări și autorități sunt motivate și consolidate pe concrețețea și interesul comun al cooperării directe dintre actorii economici și comerciali români și americani, precum și de relațiile directe și calde între persoane. Felicit pe toți cei implicați în cea mai mare misiune economică românească organizată în jumătatea de vest a SUA și mulțumesc personal și în numele Consulatului General al României în Los Angeles fiecărui participant pentru cooperarea eficientă și profesionalismul de care dau dovadă”.

La întâlnirile avute în Statele Unite ale Americii, președintele ADAA, a deschis un dialog cu companiile americane pe subiecte de interes comun, precum: energia, transformari digitale și diplomație economică.

Share.

Comentariul tau