fbpx

Panica nemaitâlnită pe piața de la gaze, aduce prețul gazelor naturale cu livrare în trimestrul 1 2022 la un nivel de 561,6 lei/MWh pe Bursa Romana de Marfuri (BRM).

În urmă cu o săptămână o analiză a Asociației Energia Inteligentă, pe baza prognozelor estima în luna ianuraie 2022 un preț al gazelor la un nivel de 550 lei/MWh. Analiza a fost invalidată de creșterea nemaintâlnită în doar două zile a prețului gazelor pe BRM, respectiv prețul a crescut cu 141,6 lei/MWh (33%).

Analizand tranzactiile efectuate pe BRM, inclusiv în ultimele două zile, prețul gazelor tranzacționate pe bursă, cu livrare în trimestrul 1 2022, poate atinge în iarnă valori cuprinse între 762 – 1074 lei/MWh.

Atingerea acestui nivel al prețului, exact în ziua în care autoritățile române declarau că au găsit soluția rezolvării facturilor mari la gaze, arată că în loc să eliminăm cauzele care determină aceste creșteri ale prețului, ne orientăm doar asupra efectelor. În fapt, fără a înlătura situația de criză legată de lipsa gazelor în iarnă și care alimentează panica, aceste evoluții inimaginabile ale prețului gazelor din această iarnă, vor continua.

sursa: Asociația Energia Inteligentă

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau