fbpx

București, 22 septembrie 2023

România a atins un obiectiv deosebit de important în promovarea hidrogenului ca vector de energie, aspect confirmat de noul raport Global Hydrogen Review 2023 al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

Raportul IEA recunoaște așadar pașii pe care România i-a făcut pentru a dezvolta un cadru legislativ adecvat pentru utilizarea hidrogenului cu emisii reduse. În raport se menționează faptul că România a adoptat un proiect de lege care obligă utilizatorii industriali de hidrogen să își acopere 50% din cerere cu hidrogen cu emisii reduse până în 2030. Acest lucru marchează un angajament ferm pentru sustenabilitate și reducerea amprentei de carbon în industria din țara noastră.

De asemenea, într-un efort de a accelera tranziția către combustibili cu emisii reduse, este prevăzută în dreptul furnizorilor de combustibili pentru transport obligația de a-și acoperi 5% din vânzările lor cu combustibili pe bază de hidrogen verde, produs exclusiv din surse de energie regenerabile, până în 2030. Această măsură va contribui semnificativ la reducerea emisiilor din sectorul transportului și la promovarea surselor de energie curată.

Un alt aspect remarcabil este faptul că România a fost nominalizată în raportul IEA ca fiind prima țară care a pus în aplicare un cadru legislativ specific pentru hidrogen. Acest lucru subliniază angajamentul nostru ferm de a deveni lideri în domeniul energiei verzi și de a contribui la lupta globală împotriva schimbărilor climatice.

Această realizare a fost posibilă datorită dezbaterilor și tuturor demersurilor coordonate de Grupul de Lucru pentru Hidrogen, constituit la nivelul Comisiei pentru Industrii și Servicii, care a colaborat strâns cu experții din Ministerul Energiei, ANRE, mediul de afaceri și experți din ONG-uri. Le mulțumesc pentru dedicarea și contribuțiile semnificative aduse.

De asemenea, doresc să mulțumesc pentru implicare atât  domnului Virgil Popescu, fostul Ministru al Energiei, precum și colegilor din Camera Deputaților și Senat pentru sprijinul lor esențial în acest proces.

Mulțumesc totodată și Ministerului Energiei și domnului Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, pentru punctul de vedere favorabil privind acest proiect, care a fost esențial pentru finalizarea parcursului legislativ.

În continuare, ne angajăm să depunem toate eforturile necesare pentru a atrage investiții în sectorul hidrogenului, consolidând poziția României ca un jucător-cheie în tranziția către energie curată.

Această realizare subliniază că politica înseamnă dedicare, seriozitate și profesionalism. Este un pas semnificativ pentru România în contextul în care țara noastră își dorește să  devină membră a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și un hub energetic pentru Sud-Estul Europei.

Deputat PNL Oana Özmen

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau