fbpx

Confuzia, eroarea pe care o facem (voit sau nu) de a sinonimiza nivelul de trai cu nivelul veniturilor sau cu creșterea economică e foarte periculoasă… e, de fapt, o manipulare tâmpită. Pe termen scurt  poate funcționează. Pe termen mediu și lung se poate dovedi un mega dezastru. Evident, nu trebuie să cădem în extrema cealaltă… veniturile și puterea de cumpărare sunt foarte importante, dar formează mai puțin de jumătate din ecuație.

Nivelul de trai e dictat în primul rând de gradul libertăților persoanale și de calitatea serviciului public: adică de nivelul de dezvoltare al sistemelor și serviciilor de sănătate și de educație, de infrastructura de transport, de atitudinea funcționarilor și servanților publici față de contribuabil și alegător, de gradul de debirocratizare, digitalizare și informatizare… etc. Abia apoi, nivelul de trai e dictat de venituri… până la urmă lucrurile sunt oricum legate strâns între ele… restul e populism ieftin.

Iată, aici, și ilustrațiile artistului polonez Pawel Kuczynski la care făceam referire în discuția aceasta.

Sursa si copyright ilustrații: facebook.com/pawelkuczynskiart  & Pawel Kuczynski

FACEBOOK: EM360 cu Adi Maniutiu

#EM360

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau