fbpx

Acum 2 ani, într-un interviu la EM360, analistul economic Adrian Măniuţiu mă provoca deschis cu întrebarea : de ce nu porneşte mai repede statul român mecanismul pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră?

I-am răspuns atunci că neexploatarea gazului românesc din Marea Neagră este „un mare succes de intelligence rusesc pe teritoriul României, stat NATO”.

Iată că a venit şi momentul să spun că acel succes rusesc s-a făcut praf şi a devenit un succes românesc.

Nu avem prea multe poveşti de succes în România ultimilor 30 de ani. Obiectivele strategice de aderare la NATO şi UE n-au fost însoţite de un mare plan de dezvoltare în domenii strategice ale economiei. Am bâjbâit mai mult, am mers oarecum la plezneală.

Iunie 2023 va rămâne în istoria noastră drept un moment remarcabil. Cel al anunţului oficial privind exploatarea gazelor din Marea Neagra de către OMV Petrom şi Romgaz.

E cea mai bună veste în domeniul energiei, pentru România, de la căderea comunismului.

Valorificăm în sens strategic o resursă proprie, scăpăm de acea dependenţă toxică de gazul rusesc, putem ajuta crucial şi Republica Moldova. Devenim lideri la producţia de gaze în UE.

Atât de multe atribute pozitive pentru ţara noastră n-am văzut demult.

E cu atât mai remarcabilă decizia de exploatare cu cât ea se petrece în timp ce Rusia a declanşat un război brutal şi ilegal asupra Ucrainei, folosind bazinul Mării Negre ca un teatru de război.

Securitatea energetică devine acum o componentă esenţială a securităţii naţionale şi aliate.

Avem motiv să celebrăm. Pentru o seară. De mâine, sonda în mare şi ochii la Est…

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau