fbpx

O reglementare europeană s-a transformat într-un exemplu, românesc, de „Unde dai și unde crapă”. În cadrul INCOME, ediția din 28 ianuarie, difuzat la Antena 3, gazda emisiunii, Adrian Măniuțiu, a discutat despre OUG 186 și taxarea companiilor din domeniul petrolului și gazelor naturale.

Prima observație din emisiune: cota de impozitare nu este de 33% cât recomanda UE, ci a fost dusă la 60%. Pe când Petrom nu este inclus pentru că structura afacerii a fost alta (nu s-au verificat CAEN-urile), ROMGAZ a fost afectat din plin. Astfel, după cum reiese din analiza realizată de Adrian Măniuțiu, din veniturile de 14 mld de lei, impozitul este de 8 miliarde lei.

Invitații au arătat că România ar fi putut să-și urmărească mai bine interesele de țară producătoare, de a nu mai aplica alte taxe, prin demersuri la nivel european. Aceasta pentru că într-o criză energetică, nu este indicată creșterea taxelor, ci trebuie promovate investițiile, fie prin încurajarea investițiilor străine, fie prin micșorarea taxelor sau măcar prin menținerea acestora la niveluri previzibile. O altă idee importantă din emisiune a fost necesitatea dialogului între mediul privat și stat, pentru ca fiecare parte să-și facă cunoscută poziția.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau