fbpx

S-a tot vorbit zilele trecute despre faptul că guvernul actual vrea să introducă noi taxe pe vicii sau să le mărească, eventual, pe cele existente. Pentru ce și care anume mai exact, ar urma să apară modificări sau noutăți, nu se ştie. Se vorbește și despre o suprataxare a zahărului (într-o formă similară cu cea existentă în UK) și, implicit, a tuturor produselor de pe lanțul de producție. Și, din păcate, cam absolut tot conține astăzi zahăr. O nouă încercare [creativă :)] de a face rost de bani, asta pentru că e mare nevoie de ei (pentru investiții, desigur – nuuuuu pentru pensii și creșteri de salarii :)) ). Ce propun însă este să vedem care sunt, mai exact, viciile pentru care plătim deja scump. Vedem apoi și cât plătim. Surpinzător este că, de exemplu,  taxele pentru ţigările atât de hulite de reprezentanţii organizaţiilor de sănătate s-au ieftinit puțin. Vedeţi cifrele exacte în video. Ce-i drept, rămâne de văzut dacă ieftinirea asta o să se simtă şi în buzunarele fumătorilor – cel mai probabil însă nu: până acum, astfel de scăderi nu s-au transferat pro rata şi în preţuri.

UPDATE 13.07.2017 @2pm, prin amabilitatea lui Catalin Cindea (BAT), care ne-a sprijinit sa clarificam cateva aspecte legate de accizele la tabac:

„Valoarea totala a accizelor aplicată țigărilor nu a scăzut incepand cu data de 1 aprilie 2017.

  • Acciza totală a rămas, de la 1 aprilie 2017, la nivelul stabilit pentru ianuarie 2017: 435,58 lei/mia de țigarete, așa cum este prevăzută în Codul Fiscal. Acciza totală la tutun a fost crescută de la 1 ianuarie 2017 de la 430,71 lei/1000 țigarete (nivelul din aprilie 2016) la 435,58 lei/1000 țigarete, pentru a compensa efectul negativ adus bugetului de stat de diminuarea cotei de TVA de la 20% la 19% în 2017.
  • Așa că acciza totală în 2017 este cu circa 5 RON mai mare decat era la 1 aprilie 2016, cand era de 430,71 RON/mia de țigarete.
  • Acciza totala are două componente: acciză specifică (cea la care faci tu referire în material, care este fixă pe 1.000 țigarete) şi acciza ad valorem (calculată ca procent din prețul mediu de vânzare).
  • Întrucât prețul țigărilor a crescut in ultimul an, a crescut si acciza ad valorem in cuantum absolut, colectata la nivel national.
  • Întrucât acciza ad valorem in cuantum absolut a crescut, acciza specifică a scăzut astfel incat sa ramana o acciza totala constanta, la nivelul deja crescut în ianuarie 2017.”

Mulțumim, Catalin.

www.economielaminut.ro & www.EM360.ro

facebook.com/EconomieLaMinut

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau