fbpx

Primul telefon mobil l-am văzut la televizor, pe vremea comunismului: era în Dallas, serialul difuzat de singurul de pe atunci canal TV. Cred că Bobby vorbea la el din mașină.

Primul telefon mobil adevărat l-am văzut vreo zece ani mai tîrziu. Un coleg de la televiziunea unde mă angajasem avea o măgăoaie neagră, cu o antenă extensibilă. Telefonul se numea NMT. Nu prea avea semnal, însă cînd avea și suna era imposibil să îl ignori. Conversațiile erau întotdeauna foarte scurte, pentru că abonamentul costa enorm.

Primul telefon mobil serios care se conecta la internet și avea un sens – adică se folosea de legătura aceasta – a fost Nokia Communicator. Puteai să scrii texte pe tastatura telefonului și să le trimiți la redacție.

Internetul a deschis porți uriașe, oportunități pe care nu le visa nimeni. În urmă cu doar 20 de ani, pentru ca un reporter să transmită LIVE din centrul Bucureștiului în jurnalul de seară, trebuia să deplasezi o întreagă echipă de tehnicieni care se apucau de treabă de dimineață. Nu vă mai răpesc timpul ca să vă spun ce trebuia să faci pentru o transmisiune de pe peluza Casei Albe. Astăzi, oricine (are un telefon mobil) poate să transmită în direct de aproape oriunde din lumea asta.

Tehnologia ne-a ușurat viața. De asemenea, tehnologia avansează tot mai mult, iar schimbările pe care le aduce sînt tot mai mari și mai rapide. Într-o zi, ne va depăși. Pe unii dintre noi probabil că îi depășește chiar acum.

L-am întrebat pe Doru Dima, fondatorul „Great People Inside”, ce se va întîmpla cu angajații care nu vor ține pasul cu avansul tehnologic.

EM360 este partener media al „Great People Inside Conference”, de pe 10 și 11 octombrie de la Brașov. Vor veni o mulțime de oameni interesanți acolo, iar unul dintre (puținele) locuri rămase poate fi al tău.

*În fotografia de copertă a acestui text apare Martin Cooper, inginer la Motorola. În aprilie 1973, Cooper demonstra primul apel telefonic din lume folosind un aparat mobil.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau