fbpx

„Ocupația: designer de părți ale corpului uman.”

„Vîrsta: 27 de ani. Ocupația: arheolog al gunoiului din cosmos.”

Ar putea părea rînduri dintr-un scenariu SF (destul de prost, între noi fie vorba), mai ales că se referă la viitorul foarte apropiat, adică undeva la a doua jumătate a anilor 2020. Adevărul este, însă, că „designer de părți ale corpului uman” și „arheolog al spațiului” sînt doar două dintre cele 10 meserii complet noi pe care le prevede un studiu Microsoft dedicat „Locurilor de muncă de mîine”. Adăugați la cele de mai sus „ghid pentru călătorii în spațiu” și „specialist în memorie” – ultimul se ocupă de interacțiunea dintre creier și modalitățile de stocare a informațiilor pe care astăzi le denumim hard-disk, cloud sau stick – și începem să avem o imagine mai cuprinzătoare.

În 2025, vor apărea cel puțin 10 locuri de muncă care acum nu există. Iar peste 60% dintre copiii care sînt acum înscriși în școala primară vor lucra pe posturi complet noi, care ACUM nu există.

În plus, majoritatea forței de muncă va fi formată în 2025 din generația celor care au crescut folosind dispozitive mobile ca mod principal de interacțiune.

Pentru unii dintre noi, aceste previziuni ar putea fi înfricoșătoare. Într-o lume în continuă evoluție, în care granițele dispar și forța de muncă se mișcă masiv și constant, într-o țară în care perspectiva pensiei e tot mai învăluită într-o ceață deasă, te gîndești, ca om care se apropie sau a depășit 50 de ani, că ai două variante: fie te pregătești să muncești pînă la 80 de ani și să trăiești, apoi, din economii, fie te agăți de speranța că pensia te va prinde, totuși, și pe tine. Măcar 5 ani.

Cea de-a doua variantă n-ar trebui să existe pentru nici unul dintre noi. Dacă ne asumăm această singură opțiune, atunci avem doar o cale de urmat, cu mici variațiuni: învățat lucruri noi, sport pentru păstrat în formă, hrană corectă, somn destul.

Acesta e un scenariu din viitor, chiar dacă din viitorul foarte apropiat. Noi trebuie, totuși, să ne rezolvăm problemele din prezent mai întîi.

Piața muncii din România suferă transformări radicale. În primul rînd, auzim peste tot vorbindu-se despre „criza forței de muncă”. Adică angajatorii nu găsesc personal calificat pe care să-l folosească imediat după angajare. În același timp, oameni cu foarte multă experiență nu-și găsesc de lucru pentru că sînt ori „supracalificați”, ori „prea bătrîni”. Ultimul motiv nu o să-l invoce nici un patron, dar, de fapt, pentru cei cu mare sau foarte mare experiență, aflați undeva între 40 și 50 de ani, problema nu ține de supracalificare, ci de vîrstă.

E un paradox: angajatorii se plîng că nu au forță de muncă de calitate, iar atunci cînd găsesc calitate se plîng de prea multă calitate.

Desigur, ceva nu se leagă. Și atunci, unde e problema? Ei bine, problema s-ar putea să fie în interiorul firmelor, în felul în care sînt acestea organizate și în planurile pe care și le fac departamentele de HR – cel puțin asta susține Doru Dima, CEO „Great People Inside”, unul dintre cei mai mari recrutori din Europa.

„Nu dezvoltați o afacere! Dezvoltați oameni. Puneți oamenii pe primul loc. Având în vedere ritmul alert al activităților zilnice, este ușor să uitați că angajații sunt cei care reprezintă cu adevărat afacerea voastră. Ei răspund la telefoane, se întâlnesc cu clienții, dezvoltă produsele și oferă serviciile companiei. Plasând angajații în top-ul listei voastre de priorități veți obține o creștere considerabilă a loialități, a perseverenței și a calității muncii depuse.”

Pentru un angajat care nu și-a schimbat locul de muncă timp de 16 ani, acceptînd toate neajunsurile organizației doar pentru a avea liniște și un salariu sigur, rîndurile de mai sus par dintr-un scenariu de film. Pentru un angajat care a schimbat 5 locuri de muncă în 5 ani, scenariul e la fel de neplauzibil. Și totuși, cumva știm cu toții că lucrurile (rele) trebuie să se schimbe. În ce?

Aceasta e întrebarea la care încearcă să răspundă Great People Inside la Conferința din 10-11 octombrie, de la Brașov. Este al 15-lea an cînd se întîmplă, este singurul eveniment internațional de acest fel din România, iar numărul participanților crește în fiecare an. La fel și cel al speakerilor, unii dintre ei vedete ale domeniului, specialiști care refuză să participe 2 ani la rînd la evenimente extrem de importante din calendarul mondial, dar care trec peste refuz cînd vine vorba despre „GR8” People Inside. (ba chiar am aflat despre vorbitori extrem de influenți care s-au auto-invitat la conferință, un gest, desigur, extrem de onorant pentru organizatori)

Acestea fiind datele, atunci cînd am primit propunerea de a fi parteneri media ai evenimentului din octombrie, am văzut-o ca pe o onoare și ca pe o oportunitate. E onorant să îți legi numele de un eveniment de o asemenea anvergură și este o ocazie de nerefuzat să poți întîlni CEO prestigioși, specialiști în HR vînați în toată lumea pentru cunoștințele lor și nu în ultimul rînd oameni interesați să fie în rînd cu viitorul.

În luna care urmează, veți afla aici cine sînt cei mai importanți vorbitori la Conferință, care e povestea primului eveniment – e o poveste amuzantă pe care ne-o va spune Doru Dima – și, bineînțeles, cum veți putea fi și voi la Brașov pe 10 și 11 octombrie.

Motive sînt destule. The Future is GR8.

 

 

 

 

 

 

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau