fbpx

Probabil știți deja: Andrei Gligor aleargă în 7 deşerturi pentru a împăduri 7 hectare în România. Două ultra-maratoane a bifat deja: cursele din Namibia și cea din Gobi (China), iar acum urmează “Grand to Grand Ultra (USA) – 273 km, acolo unde Andrei țintește un loc în top 10. Dupa, Grand to Grand Ultra, in vara anului 2018, atletul va trece prin peisajele fascinante ale traseului Fire& Ice din Islanda (250km), cu ghețari, dune și zone vulcanice. În toamna anului 2018, Andrei va participa la ultramaratonul din deșertul Atacama, Chile (250km), cel mai arid deșert din lume și apoi The Last Desert, Antarctica (250km), la temperaturi de -30 de grade. În 2019, sportivul va avea de parcurs 522 de km în Australia, traseul cel mai lung din toate cele șapte curse. Vor fi în total 2045 de kilometri alergați pe toate cele 7 continente, într-unele dintre cele mai ostile medii de pe planeta. 

Dar să începem cu începutul: Între 2017 şi 2019 ultramaratonistul Andrei Gligor aleargă 2045 km la şapte dintre cele mai dificile curse de anduranţă din lume, încercând să tragă un semnal de alarmă privind deşertificarea sudului ţării şi să mobilizeze opinia publică să se alăture unui proiect de impact pentru generaţiile viitoare, Pădurea Copiilor. Așadar, pentru următorii doi ani Andrei Gligor și-a propus un proiect extrem de îndrăzneț, într-unele dintre cele mai dificile curse de anduranţă în regim de autosuficiență din lume, cu distante cuprinse între 250km și 522km. Trebuie știut că la cursele de acest tip concurenţii aleargă timp de o săptămâna sau mai bine, cu un rucsac în spate, cântărind aproximativ 10kg, în care au toată mâncarea și echipamentul necesar supravieţuirii în deşert, organizatorii punând la dispoziție doar apă şi la nevoie, asistenţă medicală.

Prima cursa din circuitul CaliVita 7 Deserts s-a desfasurat la sfarsitul lunii aprilie, in cel mai vechi desert din lume, desertul Namib, acolo unde Andrei a alergat 250km la temperaturi ce au depasit adeseori 40-45 de grade. A fost doar începutul unei serii de curse extreme pe toate cele 7 continente,  pe care sportivul îşi doreşte să o finalizeze în următorii doi ani.

Cursa din Namibia nu a fost una deloc usoara pentru Andrei, care inainte cu trei saptamani de plecare, a descoperit un chist parameniscal la genunchiul stang, dandu-i peste cap toate planurile pe care si le facuse pentru acea cursa. Chiar si asa, el a terminat cei 250km pe locul 11 in clasamentul general si 6 la categoria de varsta 30-39.

“Stand si deruland acum filmul celor petrecute timp de o saptamana in desert, realizez ca intreaga cursa a fost un rollercoaster de emotii. Si daca profilul cursei a fost destul de plat, neavand diferenta semnificativa de nivel, profilul emotiilor a fost mai ceva decat cel mai greu ultramaraton montan pe care l-am alergat pana acum. M-am bucurat, am plans de durere, am simtit frustrare, neputiinta pentru ca apoi sa ma bucur din nou si tot asa, kilometru cu kilometru, pas cu pas, pana la linia de finish.”

A urmat, in luna iunie Gobi March: 250km de alergare in desertul Gobi, la granita dintre China si Mongolia. A fost o cursa, in care Andrei a avut reale probleme din cauza altitudinii, primele patru etape desfasurandu-se intre 2200m-2900m. In pofida dificultatilor de aclimatizare, sportivul a reusit din nou sa se claseze pe pozitia 11 in clasamentul general si 6 la categoria de varsta 30-39 de ani.

“Gobi March a fost pentru mine o cursa total diferita de Sahara Race (Namibia) prin prisma diversitatii reliefului dar si a diferentelor de temperatura de la o zi la alta. Nu degeaba este denumita de organizatori cursa celor patru anotimpuri. Ma bucur totusi ca am reusit o clasare destul de buna in conditiile date iar asta nu ma face decat sa privesc increzator catre cea de-a treia cursa din circuit, cea din Statele Unite, de pe 24 septembrie”

“În ultimii 6 ani am alergat peste 20.000 kilometri şi am dedicat majoritatea curselor la care am participat unor cauze care îmi sunt aprope de suflet. Şi cred cu tărie că la finalul zilei nu este vorba doar despre o medalie frumoasă agăţată la gât, ci despre ceea ce poţi da înapoi comunităţii. Iar dacă în drumul meu reuşesc să inspir oamenii să-mi calce pe urme, atunci efortul meu nu va fi în zadar. Ştiu că aventura în care pornesc acum nu va fi deloc una uşoară, însă sunt hotărât să duc acest proiect la capăt iar în urma lui să rămână satifacţia că o pădure tânără se va naşte în sudul României, de beneficiile căreia vom avea parte cu toţii peste ani”.

De la intoarcerea din Gobi, Andrei s-a pregatit intens pentru Grand to Grand Ultra, care înseamnă 273 km de alergare in 6 etape in desertul Nevada. El va lua startul pe 24 septembrie de pe inelul de nord al Marelui Canion si va trece linia de sosire pe Grand Staircase, la altitudinea de 2600m.

“Terenul pe care se alerga va fi extrem de variat: de la dune de nisip, canioane inguste, campuri cu bolovani, precum si pasaje tehnice cu stanca unde accesul se face cu ajutorul corzilor.  Ma simt insa in forma, genunchiul nu mai doare si sper ca voi putea sa-mi iau de pe cap cifrele astea doua: 11 la general si 6 la categorie.  Merg la Grand to Grand Ultra pentru o clasare in primii 10.”

Andrei a început să alerge în urmă cu 6 ani după ce s-a refăcut în urma unei operaţii de ruptură de menisc. Până atunci nu alergase deloc. Însă a fost de ajuns să treacă linia de sosire a primului său maraton (Atena 2011) pentru a se îndrăgosti iremediabil de alergarea pe distanţe lungi. De la distanţa clasică a maratonului (42 de kilometri si 195 m) Andrei şi-a îndreptat atenţia spre curse din ce în ce mai dificile, cu sau făra diferenţa de nivel, pe teren accidentat sau pe plat, multe dintre ele de peste 100km.

În 2015, el s-a aventurat în cea mai dificilă  cursă de până atunci – Marathon de Sables-250 de km sub arșița deșertului saharian, în regim de autosuficiență, pe care a reușit să îi parcurgă de la prima participare.  Sportivul a semnalat pericolul deșertificării suprafețelor din sudul ţării, unde există doar 5% din necesarul de 20% de suprafață împădurită. El a ales să dedice cursele sale strângerii de fonduri pentru Pădurea Copiilor, cu scopul plantării şi îngrijirii de noi păduri care să reechlibreze factorii de mediu.

Dacă sunteți interesați să luați legătura cu Andrei, să-l încurajați ori să discutați posibilități de sponsorizare, iată datele lui de contact: 0729.308.572 și andrei.gligor [AT] gmail [DOT ]com. BAFTĂ ANDREI, CONTINUĂ SĂ-ȚI DEPĂȘEȘTI LIMITELE!

copyright foto: http://andreigligor.ro/ 

sursa informațiilor din acest articol: Comunicat de Presă – Andrei Gligor 7 Deserts

www.economielaminut.ro & www.EM360.ro

facebook.com/EconomieLaMinut      

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau