fbpx

La Forumul de Securitate Black Sea & Balkans Security Forum, lideri din domeniul energiei au confirmat ceea ce ar trebui să fie nu doar știrea anului, ci și a deceniului care urmează.

Ministrul Energiei și reprezentantul OMV Petrom au precizat într-un panel despre securitatea energetică în bazinul Mării Negre că în luna iunie 2023 se va semna angajamentul OMV Petrom – Romgaz pentru începerea exploatării de gaze Neptun Deep din Marea Neagră.

Într-un context securitar extrem de complicat generat de războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, vestea este atât îmbucurătoare cât și îngrijorătoare.

Îmbucurătoare, pentru că România, în maxim 3 ani, nu va mai importa nicio picătură de gaz rusesc în următoarele 2 decenii. În plus, dacă vom ști să potențăm inteligent mixul energetic românesc, putem deveni exportatori majori în UE.

Îngrijorătoare, pentru că Marea Neagră a fost transformată de Rusia în teatru de război. Rachetele rusești sunt lansate săptămânal de pe navele și submarinele Flotei Ruse la Marea Neagră.

Disperați să-și poată apăra singurul port care le-a mai rămas la Marea Neagră, ucrainenii au minat puternic rada portului Odesa, împotriva unui eventual desant rusesc. Câteva mine au plutit în derivă și spre apele și litoralul nostru.

Averea de peste 20 de miliarde de euro ce va fi extrasă din Neptun Deep are nevoie de o investiție masivă în securizarea părții românești a Mării Negre. Apele teritoriale, zona contiguă și Zona Economică Exclusivă trebuie să fie protejate 24/24 cu toate sistemele de apărare, cu toate navele Forțelor Navale, cu toate avioanele Forțelor Aeriene Române și ale aliaților din NATO.

Are România tot ce-i trebuie să protejeze acest spațiu vital? Prefer să nu mă aventurez într-un răspuns ce poate părea acum riscant. Poate doar aliații noștri ne dau ceva mai multă siguranță, prin prezența lor în spațiul terestru și aerian românesc. Fără cei 5000 de militari NATO din România, cu o Rusie războinică la frontieră, România ar fi fost extrem de vulnerabilă.

Să privim deci cu un optimism bine dozat înainte. Să ne bucurăm că începe exploatarea Neptun Deep. Și să vedem cum va schimba profilul energetic al României această veste uriașă.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau