fbpx

Împreună cu prof. Coșea, explic ce e wage led growth și de ce creșterea bazată pe mărirea artificială a veniturilor e posibil și probabil cel mai catastrofal tun politic și economic dat României, de la devalizările din ’90 încoace. Wage-Led-Growth e un model mai vechi de creștere economică, bazat pe creșterea veniturilor și utilizat secolul trecut, cu mai mult sau mai puțin succes, și în alte economii, cu probleme de dezvoltare, ale lumii. În ultimii ani (2 ani jumate) a fost aplicat și în România de către guvernele PSD. Modelul, într-o țară ca România, care trebuie să iasă din sărăcie, creșterea abruptă a veniturilor ar fi putut reprezenta o posibilitate de a reduce decalajele brusc, într-un timp scurt, chiar dacă artificial. Modelul ar fi putut funcționa. Spun ”ar fi putut” pentru că programul e un dezastru pentru România. PSD-ul a implementat programul populist, cu măsuri neverificate și gândite pe genunchi, fără să-i asigure continuitatea și sustenabilitatea, fără să se gândească la implicații ȘI, MAI ALES, fără să-l adapteze contextului economic de azi. Simply stupid! Problema nu e însă dată de prostie, ci de pericolele care ne pândesc din această cauză.


Discut și explic alături de profesorul Coșea de ce nu funcționează wage led growth în România, care sunt dezastrele pe care le poate produce și care ar fi pașii pentru a reduce pierderile sau poate chiar pentru a face acest program de creștere economică bazat pe creștrea veniturilor, functional pentru români și economia autohtonă. 

Ce ar trebui făcut, de aici înainte, în România, astfel încât măsurile wage led growth să nu ne conducă efectiv la groapă, ci să mai aibă o minima șansă de a lăsa niște lucruri bune în urmă? Chiar dacă suntem deja în ceasul al 11-lea, în teorie cel puțin, lucrurile pot fi puse în ordine astfel încât deznodământul să fie unul pozitiv. Mai știți faza cu Mighty Mouse care spunea ”here I come to save the day”? Să sperăm că mai trece și pe aici. 

Mai jos, urmăriți și răspunsul pe care i l-am pregătit profesorului Cristi Socol, care, deși ne-a atacat, a refuzat vehement să răspundă pozitiv invitației în emisiune.

Urmăriți și Jocul periculos al „Wage Led Growth” by PSD, o interventie de a mea, la Stirile TVR1, in emisiunea Alinei Stancu (din noiembrie 2018). Desi a trecut aproape un an de atunci, ce spuneam atunci e 100% valabil și acum. 

CLICK & SUBSCRIBE LA CANALUL EM360 de YOUTUBE

LIKE & SHARE: PAGINA DE FACEBOOK EM360

#EM360 #EM360Studio #EM360cuAdiManiutiu

#EconomyAndMore360 #EntertainmentAndMore360

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau