fbpx

“Oriunde te duci, du-te cu toată inima!”, spunea Confucius. Și exact așa am fost și noi, o parte a echipei EM360, să întânim un grup de tineri frumoși și deștepți, dornici să facă o lume mai bună, la Workshop-ul de jurnalism, organizat împreună cu Novus Ordo Media, la Mușetești.

Am povestit despre cele mai importante metode și tactici de scriere jurnalistică: de la Jurnalismul social în Epoca post-adevăr, incluzând subiecte precum relatarea factuală și obiectivă, sau noua normalitate media și relevanța mesajelor transmise, până la construcția unui material și tehnici investigative, de documentare și de verificare a materialelor.

Am avut pentru ei mesaje motivaționale la început de drum din partea unor jurnaliști renumiți, cărora ținem să le mulțumim încă o dată pentru suport și dăruire. Sunt oameni care au în spate zeci de ani de experiență, dar care i-au tratat pe tinerii noștri de la egal la egal în abordare și care au venit cu sfaturi esențiale.

Ce i-a atras însă cel mai tare pe tinerii noștri a fost partea practică. Am trecut cu ei prin exerciții care i-au ajutat să își fixeze noțiunile primite. A fost de departe o întâlnire bazată pe interacțiune sinceră, pe deschidere, pe emoție, și nu pe teorie brută, care, sinceri să fim, este la un click distanță de oricare dintre noi. Sau, în școli, evident, dar nu toți participanții absolviseră Facultatea de Jurnalism. I-am provocat pe fiecare, spre exemplu, să adreseze o întrebare unor personalități precum Elon Musk, Mark Zuckerberg, Selly, Michael Jackson, Angela Merkel, Winston Churchill, Vladimir Putin, Simone Veil, Papa Francisc și mulți alții. Și am primit de la ei un feedback uimitor. Redăm mai jos o parte dintre mesajele venite de la ei.

“În aceste două zile am simțit că vă pasă de oameni.”

IUNONA

“Se spune că suntem suma oamenilor de care ne înconjurăm și vă mulțumesc că faceți parte dintre cei care mă înconjoară.”

LOREDANA

“După 2 ani de stat în casă experiența aceasta a fost senzațională și am simțit-o de 10 ori mai intens.”

CRISTINA

“A fost o conjunctură aparte și sunt foarte recunoscător pentru schimbul de energie și că ne-ați tratat ca de la egal la egal.”

TEOFAN

“Când m-am înscris la workshop nu știam exact dacă vreau să urmez o carieră în presă sau nu. În acest weekend însă mi-am atins scopul. Jurnalismul este ceva ce vreau să fac.”

ANA MARIA

“Când am venit aveam idei vagi despre jurnalism, dar acum îmi e totul foarte clar. Este un domeniu palpitant și foarte antrenant.Este extraordinar ce ați împărtășit și că ați investit, în primul rând, timp în educația lor.”

ELENA

“Nu m-aș fi gândit vreodată că jurnalismul poate să devină un domeniul de interes pentru mine. Eu știam că vreau să fac politică, dar am întâlnit o mână de oameni care mi-au schimbat traiectoria în viață. Am înțeles că direcțiile de carieră nu se conturează după anii de teorie din școală, ci după experiențe reale de viață ale unor oameni care încearcă să te transpună și pe tine în pielea lor. Am realizat că mi-ar plăcea! Nu știu neapărat dacă o să profesez toată viața în jurnalism, dar vreau să încerc, vreau să văd dacă pot să ies din zona mea de confort.”

RUXANDRA

“Ne-ați arătat că e ok să avem păreri diferite, că e normal să avem puncte de vedere diferite, unghiuri de abordare diferite. E normal să scriem personalizat și să fim subiectivi, atât timp cât spunem adevărul. Este important pentru mine că am întâlnit oameni care chiar vor să facă o schimbare.”

ANDREEA

“Am venit fără așteptări de la acest workshop și voiam mai mult să ascult. Dar voi ne-ați provocat pe fiecare în parte și acest lucru mi-a plăcut mult! Mi-a plăcut că ne-am “jucat”, mi-a plăcut că duceți mai departe partea bună a jurnalismului.”

TEODORA

“Zilele acestea am fost înconjurați de unii, poate, dintre cei mai buni oameni din domeniul lor, dar ce mi-a rămas în minte sunt poveștile “off the record”, care sunt lecții pentru viață.”

MIHAI

“A fost un weekend interactiv și am apreciat că ne-a făcut chiar și pe cei mai puțin vocali dintre noi să ne angrenăm în discuții.”

MARIAN

Dar, până la urmă, și noi am fost la fel de câștigați ca și ei, pentru că ne-am încărcat cu bucuria de a fi împărtășit valori de viață, mai presus de orice.

“Cred că e foarte important să fim, la modul cel mai sincer, conștienți de obligația pe care o avem să petrecem cât mai mult timp cu generația care vine din urmă, generația care foarte curând va controla, din punct de vedere al influenței media și al comunicării, lumea. E important să înțelegem că lumea se schimbă, generând o nouă realitate media și să creăm un schimb real de idei cu ei, în încercarea de a nu fi doar exigenți cu ei, ci, în primul rând, generoși, înțelegându-le lor rolul de inovatori și nouă rolul de mentori. Așa putem să ne inspirăm, să ne motivăm și să ne încărcăm reciproc cu energia care într-o lume a dezinformării, a propagandei, a războiului hibrid să genereze apărători ai echilibrului și ai eticii.”

ADRIAN MĂNIUȚIU – Managing partner EM360

„Pentru mine a fost o experiență încărcată de emoție din prima până în ultima clipă. Emoții pentru că eram pentru întâia oară la un workshop în calitate de lector, emoții pentru că îmi doream ca ceea ce transmit în două zile de cursuri să cuprindă esența meseriei de jurnalist, fără prea multe informații aride, și emoții pentru că feed-back-ul pe care l-am primit de la tineri a fost copleșitor. Am încercat, pe cât posibil, să le „predau” din propria experiență acumulată în 15 ani de practică și astfel cred că au reușit mult mai bine să asimileze. Tinerii au nevoie de oameni și de întâmplări reale, mai presus de orice cutume teoretice, așa că fiți buni cu ei, investiți timp în ei, ca să prindă aripi.”

BIANCA VOINEA – Senior editor EM360

„În parcursul profesional, și cu atât mai mult atunci când ești la început de drum, e important să ai modele care să te inspire. Noi asta am reușit: să le livrăm informații de care au nevoie pentru a-și construi o carieră în jurnalism pe baze sănătoase. Și pentru că poveștile sunt cele care creează emoții și sunt memorabile, am împachetat foarte multe sfaturi sub formă de poveste. S-a creat astfel o conexiune frumoasă între noi și tinerii cursanți și sunt convinsă că ceea ce i-am învățat le va fi de ajutor pentru a deveni jurnaliști profesioniști.”

TEODORA CIMPOI – Director de conținut EM360

„Workshopul Novus Ordo Media a demonstrat că tinerii cu inițiativă există și sunt mai pregătiți ca niciodată să arate lumii ce pot ei să facă. Implicarea echipei EM360 și DreamBig Media în proiect a devenit cu adevărat specială în momentul în care am văzut sclipirile tinerilor în fața valului de informații primite.”

ANDREEA GHEORGHE – Account manager EM360

“Le-am povestit mult despre experiențele mele din teatrele de operații. Ce am vrut eu să li se întipărească nu sunt ororile de acolo, ci capacitatea de care ai nevoie pentru a lua decizii sub presiune. Indiferent ca ești pe teren sau în redacție, ca jurnalist trebuie să iei decizii. Și nu oricum, ci repede, aproape instinctiv, dar în cunoștință de cauză.”

DAN GECUI – Director de imagine EM360

Datorită eforturilor cumulate ale echipelor Novus Ordo Media, EM360 și Dream Big Media, am reușit să aducem în Oltenia unul dintre cele mai complexe Workshopuri de Jurnalism.

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau