fbpx

În urma unei discuții, pe care reporterii Reuters, Kirsti Knolle si Andreas Kenner, au purtat-o, ieri seară, 24.10.2018, cu Rainer Seele, CEO OMV, a reieșit că decizia de a investi în continuarea exploatării perimetrului Neptun din Marea Neagră nu se va lua acum și că aceasta, foarte probabil, se amână. Discuția cu Seele a fost purtată ieri, după ce în plenul reunit al Parlamentului României, Legea Offshore a trecut cu 170 de voturi „PENTRU” și 3 voturi „ÎMPOTRIVĂ” (176 parlamentari au fost prezenți la vot). Perimetrul NEPTUN / NEPTUN DEEP la care a făcut referire Reiner Seele este deținut de joint-venture-ul format de către OMV-Petrom, fiica OMV, și americanii de la ExxonMobil. În condițiile în care OMV amână orice decizie este improbabil ca ExxonMobil să acționeze diferit. 

Motivele pe care Rainer Seele le-a invocat, în discuția purtată ieri cu cei de la Reuters, sunt:

(x) durata mult prea lungă a setării cadrului legislativ pentru exploatările din Marea Neagră, cadru care încă nu oferă condiții de start

(x) Lipsa stabilității fiscale și a predictibilității cadrului de reglementare, elemente pe care legea nu le oferă decât parțial

(x) limitarea și obligarea companiilor să vândă gazul după niște reguli stricte impuse de stat: 50% în România și restul de 50% doar cu aprobarea/binecuvântarea ANRE, fapt care blochează mecanismele de liberă funcționare ale pieței. Fapt catalogat de conducerea OMV din Viena ca fiind grav.

Rainer Seele, CEO OMV Group Vienna

La bursa din Viena acțiunile OMV au scăzut ieri după votul din Parlamentul României.

E ciudată graba de a comunica, acum, ceva … și cam nepotrivit mesajul, în condițiile în care nici Petrom nici Exxon n-au spus încă nimic… și în condițiile în care nu s-a prea comunicat nimic în ultimele luni… Referirile lui Seele la stabilitate sunt, de asemenea, destul de neclare dată fiind forma finală pe care o are legea votată ieri (legea oferă o stabilitate fiscală decentă, oricum incomparabil îmbunătățită față de forma ieșită din comisii). Cu alte cuvinte: o ieșire greu de înțeles, grăbită și în mod cert, inoportună (ca să nu spun nefericită) care încurcă pe toată lumea: pe Petrom, pe Statul Român, pe Exxon.

https://www.facebook.com/EconomieLaMinut/

#EM360

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau