fbpx

O tampenie fara margini, ca ultim resort, atunci cand nu mai sunt argumente: propagarea mizeriei populiste referitoare la concurența distructivă între capitalul străin și capitalul autohton. O poziționare provocatoare, beligerantă, periculoasă. Capitalul este doar unul: e acela care poate genera valoare adăugată pentru România. A separa capitalul, strict după proveniență, poate genera conflicte și tensiuni artificiale și poate insufla falsa percepție că dezvoltarea unei categorii se poate face doar prin eliminarea celeilalte, creând astfel tabere. România nu are nevoie de tabere sau dezbinare, România are nevoie de colaborare între piață și un stat puternic (azi, statul e o gluma cu personaje amatoresti desprinse din Caragiale), are nevoie de consens și unitate puse în slujba unui cadru stabil, predictibil și ofertant care să stimuleze concurența loială si sa atraga investitori. Progresul, în cea mai pură forma a sa, este o rezultantă a competiției, a spiritului vizionar și a capacității de a inova și de a investi în viitor.

Asadar: cat de rauvoitor sau de lipsit de argumente sa fii sa nu-ti dai seama de importanta acestui parteneriat, macar prin prisma realizarilor din ultimii +20 de ani. Cat de inconstient sa fii să tot incerci sa generezi ostilitate publica fata de un dusman artificial, inexistent, doar ca sa abati atentia de la ceea ce e important, cu adevarat?

Ne sunt proiectați tot felul de dușmani (de clasă sau țară) imaginari, construiți artificial… Ne e vârât sub nas și vehiculat virusul antiromânismului, pruncul unei conspirații (a vestului, a ocultei mondiale, probabil… că deh) care ne va veni de hac, până la urmă, tuturor. Din punctul meu de vedere, e mult mai simplu și e fără conspirații sau vinovați de prin alte părți (ograda proprie ne e plină): ne aflăm sub un asalt antiromânesc, asta e drept! E corect! Doar că cel mai mare pericol e legat de derapajele și delirurile populiste, antieuropene, antioccidentale – deliruri care zdruncină încrederea, dezbină și sperie. Acesta e, de fapt, adevăratul, profundul, izvor de antiromânism! Totul pentru a crea o perdea de fum necesară acoperirii unor mizerii… Europa și Vestul au multe defecte și sunt încă departe de un optimum, dar sunt singura direcție, singura opțiune, singura șansă. Mai jos, intervenția mea de la TVR 1 legată de atacurile populiste, tactica dusmanului imaginar si riscurile care ne inconjoara in acest context.

Imaginile merg mai bine decât vorbele… – ilustrația e a artistului polonez Pawel Kuczynski.


 

 

 

 

 

 

 

 

#EM360 #AliceInTaraMinciunilor #Disperare#Back2Darkness #FundulSacului #HistoryRepeating

#Dusmanul_Imaginar

FACEBOOK: EM360 cu Adi Maniutiu

#EM360

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau