fbpx

Cât de important poate fi domeniul gazelor naturale pentru marea economie? Poate o industrie cu tradiție în țara noastră să schimbe poziția României pe harta lumii? Bineînțeles că fizic nu, dar ca importanță da. Se tot vorbește de ceva timp despre resursele foarte mari pe care le are țara noastră. Pentru a ajunge la acestea e desigur nevoie de investiții foarte mari – realizabile, dar foarte mari – și de viziune. Care ar fi rezultatul?

Imaginați-vă ziua în care România și-ar asigura necesarul intern de gaze naturale. Ce ar face atunci? Ar începe să exporte. Țara noastră ar deveni astfel un coridor pentru transportul internațional. Doar din tranzitul gazelor Bugetul național ar avea de câștigat. Dar câștigurile nu s-ar opri aici: ar apărea noi locuri de muncă înalt calificate, investițiile ar atinge miliarde de euro. Puse cap la cap, aceste cifre arată amploarea pe care ar putea să o ia România ca economie în Uniunea Europeană și nu numai. Există însă și o altă latură, mai puțin vizibilă pentru nespecialiști: țara noastră are șansa să devină ceea ce se numește “furnizor de securitate energetică”. Rolul nostru în regiune ar crește, având în vedere dependența țărilor din jur de importurile de combustibili. Un produs românesc s-ar vinde astfel în străinătate, lucru care ar întări moneda națională și ar crește numărul de locuri de muncă în țară – fenomen invers față de situația cu care ne-am obișnuit, adică aceea în care importăm mai mult decât exportăm.

Toate cele de mai sus poartă, în limbajul specialiștilor, numele de “hub regional”. Putem să îi spunem oricum, pentru că un lucru cel puțin e clar pentru oricine: România joacă în acest moment o carte foarte importantă, care îi poate schimba viitorul. Ce va alege? Vom vedea.

În același timp, vă reamintim că suntem parteneri media ai conferinței „Romanian Natural Gas – Viziunea pentru 2030” de joi, 22 iunie, de la București. Aceasta va fi explicația pentru care veți vedea mai multe date legate de gazul natural pe em360.ro în perioada care vine. Ce-și propune însă conferința organizată de Energy Policy Group (EPG) la hotelul Hilton? Să pună în discuție varianta gazului natural pentru trecerea la o energie mai curată în spiritul obiectivelor pe care țara noastră, ca membră UE, trebuie să le atingă pînă în 2030 și după.

Vorbitorii vor face de asemenea cîteva recomandări pentru măsurile pe care autoritățile competente ar putea să le ia pentru dezvoltarea pieței gazului natural în România. Potrivit specialiștilor în domeniu, țara noastră are șanse imense să se transforme într-un centru economic extrem de influent în regiune, dacă va alege varianta gazului natural.

Mai mult decît atît, România și-ar putea cîștiga independența energetică, ceea ce în contextul economic și politic internațional reprezintă un avantaj enorm. Să ajungi să îți acoperi necesarul intern de gaze naturale și să exporți în țările din jur ar trebui să fie un scenariu destul de clar pentru orice nespecialist, nu-i așa?

Vom urmări cu atenție conferința EPG din 22.06 și vom reveni cu date despre subiect în zilele care urmează. Mai multe informaţii şi detalii, despre programul şi agenda evenimentului, puteţi afla accesând pagina Energy Policy Group sau aceea dedicată conferinţei din 22 iunie, AICI.

#GazDeRomania!

www.economielaminut.ro & www.EM360.ro

facebook.com/EconomieLaMinut

Răspunderea pentru întregul conținut și toate analizele, ideile și opiniile exprimate, în integralitatea lor, în articolele publicate pe platforma em360.ro revin în exclusivitate autorilor semnatari și nu implică platforma em360, ONG Big Dream Media, sau SC PhotoMedia Em360 Srl în niciun fel.
Share.

Comentariul tau